maanantai 27. heinäkuuta 2009

Helvetin hilpeä siivoaja

Muutama viikkoa siistiä arkea takana. Hanhi täyttää tiskikonetta ja tyhjentää iltapuuron tähteitä porsaiden lautasilta. Hän on oppinut, että sotkut on siivottava samantien. Niin tekee hyvä, siisti ihminen. Kelpo emäntä laittaa puuropaketin kaappiin. Maitolasin tiskikoneeseen. Toisen lasin tiskikoneeseen. Kolmannen mukin samaan paikkaan. Ja katsoo pöytään. Ei perkele. Mä en ala. Joudun tekemään tämän saman liikkeen vielä 6 kertaa, sitten pyyhkimään pöydän, lakaisemaan lattian, tiskaamaan puurokattilan.

Milloin siivoamisesta ja tavaroiden paikoilleeen laittamisesta tulee automaattista? Milloin se lakkaa rasittamasta? Työn tulos on varsin nautittava, mutta miksi en voi iloita itse prosessista ja työstä? Joudun tekemään päätöksen jokaisen likaisen lautasen, lattialla lojuvan tavaran ja pöydällä happanevan maitopurkin kohdalla. Olenko hyvä ja teen sen nyt vai annanko pirulle pikkusormen ja siistin vasta huomenna, jos jaksan? Kymmeniä päätöksiä päivässä, satoja viikossa, tuhansia kuukausien mittaan. Uuvun.

Omien jälkiensä siivoaminen on oikeus ja kohtuus. Miksi me, Hanhi ja Hirvi, emme voi sitä hyväksyä elämään kuuluvana asiana. Katkerina jurputamme, kuinka taas täytyy imuroida tai lajitella pyykit. On se vaan niin väärin, elämä menee ohi tiskirättiä kuluttaessa.

Suuret hyllyjen ja kaappien muodonmuutokset ovat innostavia, suorastaan kiihdyttäviä. Tulos on häikäisevä. Hanhi ja Hirvi kehuvat kilpaa itseänsä ja toisiansa, muutoskohdetta esitellään kylään poikkeaville naapureille ja vieraille. Mutta missä on kiitos ja ylistys siitä, että tänään keräsimme porsaiden ulkovaatteet lattialta? Ei kuulu fanfaareja silloin, kun avaamme tiskikoneen luukun tyhjentääksemme tai täyttääksemme sitä. Kiittämättömiä ovat matot, lattiakaivot ja kaapin ovet silloin, kun vapautamme ne paskasta ja saastasta.

Niin. Kaikkien näiden ajatusten jälkeen. Onko meillä mahdollisuutta onnistua? Luovutammeko vai tuleeko meistä onnettoman siistejä. Goose and moose go blues?

4 kommenttia:

Täti kirjoitti...

Vinkkejä
-yksi iso kattila ja kaikille omat lusikat
-vain yksi setti lautasia etc. -pakko tiskata ennen ruokailua, muuten ei voi syödä
-yksinkertaisempaa ruokaa - vähemmän kattiloita
-syökää sormin jaetusta kulhosta
-opettakaa porsaat kotiavuiksi - tutustukaa venäläiseen behaviorismiin sekä klassikkoon "Palkita ja rangaista"
-tinkikää siisteydestä - vain imeväisikäisiä sisältävien talouksien täytyy imuroida useammin kuin kerran kuukaudessa
-kuka sanoo, että pyykit pitää lajitella? Kaiken voi pestä 40 asteessa.
-iltaleikiksi "Kuka keksii ensin tavaralle oikean paikan?"
-muistakaa, että kaikki kotityöt ovat hoidettavissa tuplanopeudella - jää enemmän aikaa muulle
-siivousperjantai: viikko eletään pellossa ja tehdään vain hauskoja asioita eg. "eletään", perjantaina siivotaan kolme tuntia, katsotaan se riittäväksi ja siirrytään perjantaiherkkujen syömiseen.

Hanhi kirjoitti...

Rakas täti. Kiitos kaikista vinkeistä. Arvostamme niitä todella. Erityisesti tuplavaihde-siivous otetaan käyttöö, Behaviorismi on ollut jo jonkin aikaa käytössä porsaiden siisteyskasvatuksessa : Huone on siivottava illalla tai aamulla ei katsota pikkukakkoseta. Toimii! Tosin pienin porsas ei ole vielä ymmärtänyt lilla2:n ja työn yhteyttä mutta siivoaa kun kiitosten toivossa. Pyykkien lajillulla tarkoitimme pestyjen pyykkien siirtämisetä oikeisiin pinoihin ja kaappeihin. Perjantai siivous on ollut käytäntömme viimeiset 31 vuotta, mutta nyt se hylätään toimimattomana, samoin siisteyskriteereistä tinkiminen. Tästä alemmas emme voi niitä enää laskea kts valokuvat blogissamme.

Täti kirjoitti...

Eräässä tuntemassani monikkoperheessä kaikkien lasten vaatteet kasataan pesun jälkeen yhteen isoon pinoon, josta lapset käyvät aamuisin etsimässä päällepantavaa.

Irmeli kirjoitti...

tää on viihdyttävää ja hyödyllistä yhtä aikaa. en osaa antaa vinkkejä, kun oma tilanteeni on epäilemättä vielä pahempi, mutta kiitän lukuhetkistä.

Lähetä kommentti