keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Nolot hajut

Jos kodissa on sotkuista, voi yllätysvieraiden poiketessa pelastaa itsensä hätävalheilla. 'Juuri eilen siivottiin mutta lapsiperheessä tämä järjestys ei vaan pysy'. Ulko-ovella vieraita tervehtivä löyhkä puolestaan pistää sanattomaksi niin vieraan kuin isännänkin. Se kertoo jo astetta vakavammasta siisteysongelmasta.

Meidän eläimellisen perheen kodissa on kaksi hajukeskittymää. Vessa on niistä pahin. Vaipparoskakorista ulospursuavat pampperssit estävät roskiksen kannen sulkeutumisen ja lemu pääsee leviämään ympäristöön. Kestovaippojen tuoksut voisi pitää tehokkaasti kurissa etikalla. Koska etikka on aina loppu, pidämme vaippapuntun päällä kantta. Yllätys on joskus suurempi, toisinaan pienempi, kun tyhjennämme ämpärin sisällön pyykinpesukoneeseen. Tämä on luonnollisesti miehinen tehtävä. Viime aikoina pahin vitsaus on ollut kuitenkin kusen haju. On mysteeri, miten ja mihin pikkuporsaan pisu roiskahtaa mutta ilman raikkaus on verrattavissa Tampereen rautatieaseman hissiin, jonne puliukot tyhjentävät rakkonsa. Tolu, juuriharja ja vesi luonnollisesti pelastavat tilanteen hetkeksi, kuten tänään, mutta porsaiden nesteet kiertävät 24/7 ja säheltäessä roiskuu.

Keittössä kilpailevat keskenään rosmariinin, kahvin ja mätänevät ruuan tuoksu. Tänään roskakoriin heitetty vanhentunut kalapakaste muutti olomuotoaan ja tiputti sulamisvetensä roskapussin läpi keittiön lattialle. Kala huuteli keittiöstä ja tervehti näin töistä palaavaa Hanhea jo kotiovella. Ehdottomasti ikimuistoisin aromi keittiössä oli viime kesänä. Käytetty valkosipulipuristin likosi vesikattilassa monta päivää. Ja sitten vielä muutama päivää lisää, koska emme löytäneet hajunlähdettä kattilan pohjalta. Top 3, absolutely.

Onneksi on kesä. Tuuletusikkunat ovat auki yötä päivää, läpiveto paukuttaa ovia viedessään hajuja mennessään. Talvella ilma seisoo 70-luvun kerrostalossa ja pakkanen väijyy ikkunoiden takana. Talven hajuhätätilanteisiin löytyi kuitenkin apu taloyhtiön järjestyssääntöjä lukiessa: 'Tuuletus rappukäytävään on kielletty'.

9 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Nauratti nuo vessahajujen kuvailut. Jotenkin niin kumman tuttua. Liian tuttua. Pahinta on, että todennäköisesti sitä itse jossain määrin turtuu hajuihin, joten vierailijat aistivat ne potenssiin x...:P

Täti kirjoitti...

Ei pikku-porsaan pisu voi haista. Korkeintaan suloiselta.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän löyhkälistan ykkönen on n. 1,5 viikon reissun ajaksi tiskipöydälle unohtunut roskapussi, jossa mm. jääkaapista tyhjennetyt ruuantähteet. Muistin hetki ennen kotiinpaluuta, että se roskapussi muuten jäi sinne, joten tiesimme varautua, paitsi lapsiparka (tuolloin varmaan 1v. ja risat), jonka hajuhermot varmaan vaurioituivat silloin, ja siksi hän ei piittaakaan roskiskaappimme odööreista nykyään.

Hanhi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Hanhi kirjoitti...

Ärsyttävintä on, että vessan hajut eivat pysy vain vessassa, koska kukaan ei koskaan sulje vessan ja eteisen välistä ovea... Jes, muhineet roskapussit kuuluvat myös meidän repertuaariimme.

Kissaemo kirjoitti...

Wau, mikä suurenmoisen ihanan inhorealistinen blogi!!

Tässäpä vielä muutama kiva vinkki uusia odöörikokeita varten (jostain syystä meidän huushollissa nämä tuppaavat kasaantumaan kesäaikaan kun tulee reissattua enemmän ja pakkaus- ym. puuhissa siivoukset unohtuvat tavallistakin helpommin...)

1. Jätetään käytetyt kahvinporot suodattimeen puoleksitoistaviikoksi kesähelteellä. Homehtuvat kivasti...
2. Unohdetaan kalanperkeet bioroskikseen muutamaksi päiväksi. Ei tarvitse paljon yrjöä maanitella kun avaa roskiskaapin oven!
3. Kotiin saadaan loihdittua viehättävää sukkahikimäistä aromia kun jätetään lapsen eväspulloon maitoa happanemaan viikoksi. Kansi tiiviisti kiinni etteivät hajut karkaa ennen aikojaan.
4. Unohdetaan auringonkukat kesällä pariksi viikoksi maljakkoon mätänemään. Ja Georgia kutsuu taas!

Hirvi kirjoitti...

Numero kolme on minun suosikkini "pakinhaju". Haju tuli tutuksi armeija-aikana, kun metsäreissulta oli jäänyt pakki pesemättä viikonloppuvapaiden yli, tietysti tiivisti suljettuna. Anaerobiset bakteerit juhlivat.

Cattis kirjoitti...

Mä unohdin kerran kaurapuuronjämät yön yli kattilaan, huhhei mitkä aromit siitä irtos jo seuraavana aamuna! En ole törmännyt vielä vastaavaan.. Tai no vanhainkodin vessat oli tietysti asia erikseen, pissavaippojen vuoksi, mutta siksihän siellä siivoamassa kävinkin, ettei mummelien ja pappelien tarvii itse viedä painavia vaipparoskiksiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tekaise kinkkumunakas ja syö siitä puolet. Sitten laske paistinpannu jossa puolikas munakas tiskialtaaseen ja laske siihen puolihuolimattomasti vettä päälle. Sitten lähde viikoksi vaikka mökille.
Voin kokemuksesta sanoa että löyhkä on järisyttävä, paistinpannu pilalla ja vähintään päivä menee että sen hajun saa tuuletettua pois asunnosta...

Lähetä kommentti